• Home
  • Bloc
  • Anar al dentista un joc de nens (III) - Sobre la Posturologia

Anar al dentista un joc de nens (III) - Sobre la Posturologia

«Com un home manté una postura de peu o inclinada contra el vent que bufa en contra seu? És evident que té un sentit, amb el que coneix la força o la  inclinació del seu cos i que posseeix una aptitud per reajustar-la i corregir tota diferència en relació a la vertical.

Però de quin sentit es tracta?»

És una pregunta difícil que té una resposta també molt difícil perquè hi intervenen moltíssims factors, però comencem pel principi.

L’home es va posar dret. Sí, sí... dret,  fa uns 22 milions d’anys aproximadament, desafiant totalment l’arquitectura corporal que tenia en aquell moment .

No va ser un acudit, ni una moda del moment, va ser molt probablement una necessitat i una evolució lògica. Sembla ser -hi ha  força controvèrsia amb això- que en aquella època a l’Àfrica, bressol dels nostres antecessors, hi va haver un canvi climàtic important i el bosc tropical es va convertir en una sabana semiàrida. Aquest canvi del clima i del paisatge africà va forçar un canvi anatòmic dels primats que adoptaren la posició bípeda.

El bipedisme, doncs, és una adaptació a unes condicions, mediambientals entre altres. Aquest canvi va tenir conseqüències tant positives com negatives. Entre els avantatges cal destacar l'increment del camp de visió, l'estalvi d'energia en els desplaçaments, la menor exposició corporal a les radiacions solars, el transport dels aliments i la possibilitat de fabricar eines i de recol·lectar fruits. Però el bipedisme també va tenir conseqüències negatives pels homínids com ara la reducció de la velocitat de carrera i agilitat, l'augment dels mals d'esquena i genolls i un augment de la dificultat en el part. En aquest context alguns primats arborícoles van passar de ser recol·lectors de fruites a caçadors o, si més no, carronyers, la qual cosa va unida a un canvi a dentició omnívora i, amb la caça, la necessitat d’usar eines. El menor nombre d'arbres va provocar una major inseguretat, davant de la qual cosa era necessària una major capacitat d'observació, que s'associà a un augment de la massa cerebral i, amb això, la intel·ligència.

I tot això que té a veure amb la Posturologia ? I amb l’Odontologia?

Justament la Posturologia, que és una nova branca de les ciències mèdiques, estudia la gestió que fa el nostre cos del equilibri estàtic i dels nostres moviments i les seves conseqüències a curt i a llarg termini. Per mantenir aquest equilibri, el nostre cos consumeix molta energia i necessita de la implicació de moltíssims muscles, tendons, ossos i sobretot terminacions nervioses, que indiquen al nostre cervell la possible pèrdua d’equilibri i perquè aquest, en mil·lèsimes de segon i per correccions musculars a vegades imperceptibles, corregeixi aquesta pèrdua.

Una mala postura ens porta a l’esforç continuat d’aquests muscles, tendons i terminacions nervioses que ens poden abocar, entre moltes altres, a lumbàlgies, cefalees, vertigen, podàlgies i, fins i tot, a  deformar profundament el nostre esquelet obligant al cos a esforçar-se encara més per mantenir el seu equilibri, entrant així en una espiral de difícil solució.

El cap és una de les zones del nostre cos que, amb el temps, s’ha hagut d’adaptar més al bipedisme i al canvi d’hàbits alimentaris. El cervell, la oïda (amb el seu sistema de l’equilibri), la vista i, sobretot, el nostre sistema masticatori s’han vist obligats a adaptar-se constantment, per això es una de les zones més afectades per aquesta adaptació i de les més observades per la Posturologia.

La Posturologia, doncs, permet saber mitjançant un seguit de tests clínics, la causa d’aquestes disfuncions, i permet corregir amb fèrules, ulleres, plantilles o una reeducació postural entre d’altres, aquestes disfuncions.

Al Boca a Boca Centre Dental Juvenil i Familiar estem compromesos amb la prevenció i tractament d’aquestes disfuncions per la repercussió que te en el nostre dia a dia, sobretot en la infantesa i joventut, que és la millor etapa per afrontar-les. Per això, ens hi hem especialitzat i tenim els professionals més preparats en aquest camp i en les noves tecnologies d’anàlisi de la deficiència postural.

Veniu o truqueu per concertar una visita, estarem encantats d’informar-vos. 

 

 

Centre patrocinador del Festival el Mes Petit de Tots                                                                                         Al Boca col·laborem amb:

Banner bocaaboca 2022

 Adhesiu Cardioprotegit            segell 2020 logo positiu   pallapupas

 

 

Centre autoritzat pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya per a efectuar sedacions amb el número: E08583673 Expedient 97030         
Copyright © 2017 Boca a boca. Tots els drets reservats.   Email:  info@bocaaboca.cat  Telèfon: 93 804 54 01
 Passeig Mossen Jacint Verdaguer, 55 Local 10  08700 - Igualada (Barcelona) 
We use cookies
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si continueu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.