La logopèdia ens ajuda a avaluar, prevenir, diagnosticar i tractar les alteracions de la comunicació humana referent al llenguatge, l’audició, la parla, la veu, la deglució i el sistema motriu oral. L’aparell estomatognàtic constitueix una unitat morfofuncional localitzada a nivell cervico-cranio-facial essent responsable de les funcions de respiració, succió, masticació, deglució i fonació. Aquestes funcions estan relacionades amb la capacitat sensorial i motriu de les regions orofacials i cervicals, amb la participació de la cavitat oral i mandibular. Des del naixement, aquestes funcions, exerceixen un paper vital pel la supervivència i el creixement així com per la  la postura i  el desenvolupament cranifacial.

El logopeda atent persones de totes les edats i actua prevenint, habilitant i/o rehabilitant les funcions estomatognàtiques quant aquestes s’han alterat ja sigui per hàbits lesius (succió digital, succió labial, onicofàgia...), alteracions orgàniques congènites (fre lingual alterat, fissures palatines,  malformacions i síndromes amb alteracions cranifacials...) alteracions orgàniques adquirides (cremades, hipertròfia amigdelar, hipertròfia adenoides, traumes cranifacials,...) dolor orofacial, disfuncions de l’articulació temporomandibular,  pre i post cirurgies ortognàtiques.

Sabies que... 

Certs desordres funcionals com ara succionar-se el dit, patrons de respiració oral, postura lingual avançada amb repòs i deglució, moviments linguals anòmals o d’empenya la llengua constantment en la parla o a l’empassar, entre d’altres, interfereixen sobre el desenvolupament dental normal en l’etapa infantil i en altres desordres bucodentals en edats adults.